30 March 2011
siin ta on: minu uus nunnu: Saipik!
nonii, katsetasin siis omaloomingut veidikene :)
Pärm sulata veidikese suhkruga ära (kasutasin pool pulka pärmi) , lisasin sooja vee ( ei tohi kuum olla) ning 2 tl soola ja tunde järgi õli ka - noh mingi... 30 ml. ( et taigen pehmem jääks ja tegelikult käe küljest kergemini lahti tuleks) Vähehaaval segasin hulka nisujahu, kuniks taigen paksem kui keefir.
edasi....
lisasin vedelale pärmitaignale sepikujahu, veidi rukkijahu, seemneid: päevalill, kõrvitsa, lina ning seesam, veidike kliisid ka. Kahe saipiku tegemiseks kasutasin ca 1 l vett.
Teed taigna valmis, kuid ära tee liiga paksu, ei sõtku palju seda jahu sinna sisse, küll aga niipalju piisavalt , et lööks käe küljest lahti, nipp on kätele lisada nisujahu veidi ja siis õrnalt seda taigent vormida.
Siis täidad pool vormist selle taignaga, teed pealt ilusaks, paned seemneid veel ja võibolla siputad peale veidike rukkijahugi. Pane sooja kohta kerkima mingiks pooleks tunniks, siis küpseta ahjus kuniks koorik on ilus kuldkollane/pruunikas. Pärast pritsid veega üle ja katad rätikuga, lased jahtuda ja voilaa. Head katsetamist.
PS! kellel vorme ei ole, teeb vanakooli versiooni. vt. viimane pilt, vormi lauapeal jahu sees taigen pisikeseks palliks ja lase siis kerkida. Tuleb ka hea päts. Vaata et siis eelnevalt ikka pannile kerkima paned :D Päris keeruline on vist kerkinud saipikut pannile tõsta ;)
seda veel et... määri vorm enne võiga või õliga, siis tuleb saipik paremini vormist välja, kuumast vormist ei ole mõtet pätsi kakkuma hakata, tean omast kogemusest... katki läheb lihtsalt, enne ikka pritsi, siis lase rätiku all lebada ja siis... õrnalt, nagu oleks seal pisike beebi, võtad vormist välja ja naudid igat hetke :D
Pärm sulata veidikese suhkruga ära (kasutasin pool pulka pärmi) , lisasin sooja vee ( ei tohi kuum olla) ning 2 tl soola ja tunde järgi õli ka - noh mingi... 30 ml. ( et taigen pehmem jääks ja tegelikult käe küljest kergemini lahti tuleks) Vähehaaval segasin hulka nisujahu, kuniks taigen paksem kui keefir.
edasi....
lisasin vedelale pärmitaignale sepikujahu, veidi rukkijahu, seemneid: päevalill, kõrvitsa, lina ning seesam, veidike kliisid ka. Kahe saipiku tegemiseks kasutasin ca 1 l vett.
Teed taigna valmis, kuid ära tee liiga paksu, ei sõtku palju seda jahu sinna sisse, küll aga niipalju piisavalt , et lööks käe küljest lahti, nipp on kätele lisada nisujahu veidi ja siis õrnalt seda taigent vormida.
Siis täidad pool vormist selle taignaga, teed pealt ilusaks, paned seemneid veel ja võibolla siputad peale veidike rukkijahugi. Pane sooja kohta kerkima mingiks pooleks tunniks, siis küpseta ahjus kuniks koorik on ilus kuldkollane/pruunikas. Pärast pritsid veega üle ja katad rätikuga, lased jahtuda ja voilaa. Head katsetamist.
PS! kellel vorme ei ole, teeb vanakooli versiooni. vt. viimane pilt, vormi lauapeal jahu sees taigen pisikeseks palliks ja lase siis kerkida. Tuleb ka hea päts. Vaata et siis eelnevalt ikka pannile kerkima paned :D Päris keeruline on vist kerkinud saipikut pannile tõsta ;)
seda veel et... määri vorm enne võiga või õliga, siis tuleb saipik paremini vormist välja, kuumast vormist ei ole mõtet pätsi kakkuma hakata, tean omast kogemusest... katki läheb lihtsalt, enne ikka pritsi, siis lase rätiku all lebada ja siis... õrnalt, nagu oleks seal pisike beebi, võtad vormist välja ja naudid igat hetke :D
15 February 2011
Sõbrapäevaks
Üllatasin oma sõpru, kui küpsetasin neile koogi, minujaoks oli uus retsept, kuid ained vast kõigile tuttavad :)
Ja hästi lihtne teha :) parim jääb veel siis, kui üleöö külmkapis hoida :)
Tainas:
- 4,5 dl nisujahu
- 250 g võid
- 1 dl suhkrut
- 2-3 sl kakaod
Täidis:
- 3 pakki kohupiima või 2 kohupiimapastat (kokku 800 g)
- 2 dl suhkrut
- 4 muna
- 2 sl nisujahu
- 1 dl hapukoort
- 2 tl vanillisuhkrut
Vahusta täidise jaoks munad suhkruga.
Lisa kohupiim ja jahu, soovi korral ka hapukoor, rosinad või õunad.
Seejärel sega taigna ained ühtlaseks purutaoliseks massiks.
Kata 26-28 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga.
Lõika küpsetuspaberi äärest ribad. Määri vormi küljed seest võiga ja vajuta sinna paberiribad.
Kalla pool tainapurust koogivormi, vala peale kopupiimamass.
Raputa ülejäänud puru peale nii, et see katab kogu kohupiima.
Küpseta 175 kraadises ahjus 40-50 minutit.
Kaunista nii kuidas tahad :) mina kaunistasin vahukoore-kohupiima massiga ning suhkrumassist eelnevalt paar päeva valmis tehtud lillede jms. ornamentidega :)
31 January 2011
30 November 2010
28 October 2010
Harmoonikumi suvikõrvitsakeeks
Keeks on tervislik tänu täisterajahule ja oliiviõlile, ka valge suhkru võiks asendada rafineerimata suhkruga.
400-500 g puhastatud suvikõrvitsat
2,5 dl tavalist või külmpressitud oliiviõli
6 dl spelta- või täisteranisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
2 tl vanillisuhkrut
3 muna
2,5 dl suhkrut
lisandiks peotäis kreekapähkleid ja/või rosinaid
Riivi suvikõrvits. Vala liigne vedelik ära. Riivitud suvikõrvitsale lisa õli, omavahel segatud kuivained ja lõpuks suhkruga vahustatud munad ning soovi korral pähklid-rosinad. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuvormi ja küpsetada 200 °C juures umbes 40 minutit. Serveeri vaniljekreemiga, toorjuustuvaabaga või vahukoorega.
21 October 2010
Leiva küpsetamine
kuna ma polnud leiba ühtegi korda teinud, siis katsetasingi:
Panen alljärgnevalt kirja retsepti nõuannetega, mille järgi leivad tegin (kogusest saab 3 pätsi ehk 3 kg leiba). Ühe pätsi saamiseks peaks koguseid vähendama kolmandiku võrra. Kirja panen ka juuretise tegemise, juhuks kui juuretist ei ole. Juuretise tegemisel arvesta aga, et õige võimsuse saavutab juuretis alles 4-5ndal kasutamise korral! Kui juuretis olemas siis alusta leivategu leiva valmistamise etapist.
JUURETISE VALMISTAMINE
Sega pett/keefir/ õunamahl ja paar viilu rukkileiba. Pane vedelikku niipalju, et leivaviilud oleksid kaetud. Jäta segu paariks päevaks sooja ruumi käärima.
LEIVA VALMISTAMINE
Sega peotäis juuretist 1 liitri käesooja veega. Lisa juurde niipalju rukkijahu, et moodustuks keefiri paksune kört. Lisa ka paar supilusikatäit linnase ekstrakti. Kata kauss pealt rätikuga (veel parem, kui mähid kausi teki sisse) ja jäta kauss sooja kohta hapnema ca 12ks tunniks (kui kuskil toas põrandaküte, pane kauss sinna). Et leiva kerkimiseks olev keskkond oleks piisavalt soe on soovitatav katta kauss soojema tekiga.
Õigesti käärinud juuretisel on pealmine pind vahune – nagu oleks klaas kalja peale valatud. Seejärel lisa paksu vahuga käärinud juuretisele 6 tl soola ja 2 dl suhkrut. Lisa vähehaaval juurde rukkijahu ja peotäis nisujahu (nii kerkib taigen õhulisemaks). Võid lisada ka mitmeviljajahu, kui ei soovi vaid rukkijahust leiba. Taigen peab jääma nii paks, et sõtkudes hakkab taigen justkui lörtsuma. Soovitav on lisada paar teelusikatäit jahvatatud koriandrit, nii tuleb rukki maitse rohkem esile. Seejärel võta peotäis taigent järgmiseks leivateoks ning pane karbiga külmkappi (juuretis seisab külmkapis värskena ca 2-3 nädalat).
Ülejäänud taignale lisa soovitud lisandeid (seemneid, lihatükke, sibulat, rosinaid jne) Vormi taignast leib või aseta leib küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (täida taignaga 2/3 vormist. Kasutan 1 liitrist keeksivormi. ) ning lase rätiku all soojas kohas ca 4-5 tundi kerkida.
Pane ahju põhja kauss veega ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut.
Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni
Panen alljärgnevalt kirja retsepti nõuannetega, mille järgi leivad tegin (kogusest saab 3 pätsi ehk 3 kg leiba). Ühe pätsi saamiseks peaks koguseid vähendama kolmandiku võrra. Kirja panen ka juuretise tegemise, juhuks kui juuretist ei ole. Juuretise tegemisel arvesta aga, et õige võimsuse saavutab juuretis alles 4-5ndal kasutamise korral! Kui juuretis olemas siis alusta leivategu leiva valmistamise etapist.
JUURETISE VALMISTAMINE
Sega pett/keefir/ õunamahl ja paar viilu rukkileiba. Pane vedelikku niipalju, et leivaviilud oleksid kaetud. Jäta segu paariks päevaks sooja ruumi käärima.
LEIVA VALMISTAMINE
Sega peotäis juuretist 1 liitri käesooja veega. Lisa juurde niipalju rukkijahu, et moodustuks keefiri paksune kört. Lisa ka paar supilusikatäit linnase ekstrakti. Kata kauss pealt rätikuga (veel parem, kui mähid kausi teki sisse) ja jäta kauss sooja kohta hapnema ca 12ks tunniks (kui kuskil toas põrandaküte, pane kauss sinna). Et leiva kerkimiseks olev keskkond oleks piisavalt soe on soovitatav katta kauss soojema tekiga.
Õigesti käärinud juuretisel on pealmine pind vahune – nagu oleks klaas kalja peale valatud. Seejärel lisa paksu vahuga käärinud juuretisele 6 tl soola ja 2 dl suhkrut. Lisa vähehaaval juurde rukkijahu ja peotäis nisujahu (nii kerkib taigen õhulisemaks). Võid lisada ka mitmeviljajahu, kui ei soovi vaid rukkijahust leiba. Taigen peab jääma nii paks, et sõtkudes hakkab taigen justkui lörtsuma. Soovitav on lisada paar teelusikatäit jahvatatud koriandrit, nii tuleb rukki maitse rohkem esile. Seejärel võta peotäis taigent järgmiseks leivateoks ning pane karbiga külmkappi (juuretis seisab külmkapis värskena ca 2-3 nädalat).
Ülejäänud taignale lisa soovitud lisandeid (seemneid, lihatükke, sibulat, rosinaid jne) Vormi taignast leib või aseta leib küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (täida taignaga 2/3 vormist. Kasutan 1 liitrist keeksivormi. ) ning lase rätiku all soojas kohas ca 4-5 tundi kerkida.
Pane ahju põhja kauss veega ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut.
Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni
Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi.
Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.
Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.
Head katsetamist ka teistele!!
18 May 2010
Kohupiimatort vaarikatega
see blogi pole enam üldse kaalujälgijasõbralik, aga ma pean siia lisama, kuna igas kuus teen kooki, siis nii :P
Põhi:
Kate:
Kaunistuseks:
Purusta põhja jaoks küpsised köögikombainis. Sulata või ja sega küpsiseseguga. Kata 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ning seejärel küpsise-võiseguga. Suru käega ühtlasemaks. Mõõda želatiin mahla sisse ja lase paisuda 5-10 minutit. Vahusta koor, lisa suhkur, jogurt ja kohupiimapasta ning mikserda läbi. Murenda ka küpsised kohupiimasegusse. Sulata želatiin väiksel kuumusel pidevalt segades ja jäta jahtuma 5 minutiks. Seejärel nirista želatiinilahus jahtunud kohupiimasegu hulka, samal ajal pidevalt vahustades. Lisa kiirelt ka vaarikad, sega läbi. Vala kate küpsisepõhjale (tee seda kiirelt, sest kohupiimamass hakkab marjade lisamisel kohe tarduma). Kata vorm pealt kilega, tõsta külmkappi ja lase tarduda 4 tundi kuni üle öö. Kaunista serveerimisel vanillsuhkruga maitsestatud vahukoorega.
Põhi:
- 1 pakk heledaid küpsiseid
- 75 g võid
Kate:
- 1 pakk (2 dl) vahukoort
- 2 dl marjajogurtit (nt põldmarja-vaarika)
- 400 g kohupiimapastat
- 200 g värskeid või külmutatud vaarikaid
- pool pakki heledaid küpsiseid
- 1 dl suhkrut
- 3 sl želatiini
- 1 dl mahla
Kaunistuseks:
- 1 pakk (2 dl) vahukoort
- 1 tl vanillsuhrut
Purusta põhja jaoks küpsised köögikombainis. Sulata või ja sega küpsiseseguga. Kata 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ning seejärel küpsise-võiseguga. Suru käega ühtlasemaks. Mõõda želatiin mahla sisse ja lase paisuda 5-10 minutit. Vahusta koor, lisa suhkur, jogurt ja kohupiimapasta ning mikserda läbi. Murenda ka küpsised kohupiimasegusse. Sulata želatiin väiksel kuumusel pidevalt segades ja jäta jahtuma 5 minutiks. Seejärel nirista želatiinilahus jahtunud kohupiimasegu hulka, samal ajal pidevalt vahustades. Lisa kiirelt ka vaarikad, sega läbi. Vala kate küpsisepõhjale (tee seda kiirelt, sest kohupiimamass hakkab marjade lisamisel kohe tarduma). Kata vorm pealt kilega, tõsta külmkappi ja lase tarduda 4 tundi kuni üle öö. Kaunista serveerimisel vanillsuhkruga maitsestatud vahukoorega.
09 May 2010
Emadepäevaks: maasika-jogurti tort
Tordipõhi:
pool pakki Digestive küpsiseidTordipõhi:
40 gr.võid
segu kokkupanemiseks natuke vett
Täidis:
Täidis:
maasikamoosi 5 spl.
1 l maasika või metsamarja jogurtit
4-5 sl tuhksuhkrut
40gr zelatiini
Kate:
1 l maasika või metsamarja jogurtit
4-5 sl tuhksuhkrut
40gr zelatiini
Kate:
kaunista kuidas soovid marjadega :D
Valmistusviis
Tordipõhi:
1. Kata vorm küps.paberiga
2. Purusta käte vahel küpsised, sega hulka või ning sega mass kokku, lisa veidike vett et tekiks paksem mass, pealepoole lisa juba suuremad küpsise tükid.
3. Aseta lahtikäiva vormi põhja kogu see mass.
3. Aseta lahtikäiva vormi põhja kogu see mass.
4. Lisa vaba käega veidi vaniljesuhkurt kogu sellele massile. (1tl umbes)
Täidis:
Täidis:
1. Pane zelatiin 1dl veega paisuma, kui kasutad zelatiini pulbrit, siis umbes 1 dl veega segada, õpetus selleks on tavaliselt paki peal ka olemas. Lisa zelatiin kuuma vette aeglaselt ja sega koguaeg.
2. Lisa jogurtimassile tekkinud zelatiinivedelik.. Saadud täidis vala eelnevalt ettevalmistatud tordipõhjale, ning aseta külmikusse tarduma.
Kate:
2. Lisa jogurtimassile tekkinud zelatiinivedelik.. Saadud täidis vala eelnevalt ettevalmistatud tordipõhjale, ning aseta külmikusse tarduma.
Kate:
1. Kaunista marjadega, ning pärast pintselda marjad sulanud zelatiiniga. Pudista veel peale küpsiseid, kaunista kuidas soovid.
2.Valmis tort eemalda tordivormist ning kui soovid võid veel kaunistada vahukoore vms.-ga.
Subscribe to:
Posts (Atom)